Facts & Figures

De Theraplay Academie bestaat officieel sinds april 2016, maar vanaf november 2013 verzorgen wij al trainingen en supervisie in samenwerking met het Amerikaanse Theraplay® Institute. Als enige in Nederland verzorgen wij de Level 2 training en het ‘Practicum’… het Amerikaanse supervisieprogramma dat onderdeel is van de Certificering tot Theraplay Practitioner of Theraplay Coach.

Onze doelstelling is om in Nederland zoveel mogelijk Theraplay®Practitioners  en Theraplay®Coaches op te leiden, die Theraplay echt als gezinstherapeutische interventie kunnen aanbieden. Momenteel (juli 2018) hebben ongeveer 550 hulpverleners de 4 daagse Basistraining (Level 1)gevolgd,  zij gebruiken “elementen van Theraplay”.  In ons korte bestaan hebben wij meer dan 100 hulpverleners die onze certificeringsprogramma’s volgen.

Sinds onze start, twee jaar geleden, volgden:

  • 180 deelnemers aan onze Level 1 training,
  • 45   deelnemers onze Level 2 training.
  • 51   personen hebben hun Foundational Level Practicum afgerond ( zij mogen zich Theraplay®Coach noemen)
  • 17  personen nemen deel aan het vervolgprogramma tot Practitioner
  • 8   personen hebben hun Amerikaanse Final Exam gehaald en zijn gecertificeerd Theraplay®Practitioner.
  • In totaal zijn er in Nederland 15 personen volledig gecertificeerd, 5 daarvan zijn werkzaam als supervisor en trainer voor de Theraplay Academie.

We vinden het belangrijk dat er in Nederland meer hulpverleners komen die Theraplay kunnen toepassen als psychotherapeutisch interventie voor ouder en kind. De basisprincipes van Theraplay of Groepstheraplay kunnen worden toegepast in veel situaties, zoals bij gezinsbegeleiding, in (dag)behandelcentra of op scholen. Om Theraplay echter in te kunnen zetten als interactietherapie voor ouder en kind, heeft de Practitioner een uitgebreid opleidingstraject nodig. De 4 daagse basistraining (Level 1) geeft deelnemers handvatten om ‘elementen van Theraplay’ toe te passen in hun eigen werkwijze, maar om Gecertificeerd Practitioner te worden is het nodig ruime ervaring op te doen onder supervisie.

De behoefte aan een goede, evidence-based behandelvorm voor kinderen met hechtingsproblemen en hun gezinnen, is groot. Theraplay is geregistreerd bij het National Registry for Evidence-based Programs and Practices in de USA, voor meer informatie, klik hier.  

De vraag naar Theraplay wordt steeds groter, mede omdat er meer aandacht is voor hechtingsproblematiek. Het Amerikaanse Instituut heeft de naam Theraplay® vastgelegd, o.a. voor de Benelux. Alleen door het Amerikaanse Instituut gecertificeerde Practitioners (zij, die een complete opleiding hebben gevolgd) mogen aangeven dat zij ‘Theraplay’ kunnen geven.

Als enige in Nederland bieden wij het volledige Amerikaanse certificeringsprogramma met de vijf modulen, waarbij de trainingen (2 modules, level 1 en level 2) worden aangevuld met 3 modules praktijkervaring onder supervisie. Onze aanpak is deels individueel en deels groepsgewijs. We houden rekening met de Amerikaanse richtlijnen èn  bieden een opleiding die past bij de persoonlijke leerdoelen van de deelnemer.

De examens worden door het Amerikaanse Instituut afgenomen en dat zal ook zo blijven. De beoordeling van de Theraplay Coaches doen wij zelf, maar deelnemers ontvangen wel het officiële Amerikaanse Certificaat (Foundational Level Theraplay Practitioner). Een herregistratie-programma is voor Nederland in ontwikkeling.

Als opleidingsinstituut blijven we graag verbonden met het Amerikaanse instituut, dat de Theraplay methode heeft ontwikkeld. We nemen deel aan de internationale werkgroepen om de training- en de supervisie-modules telkens te verbeteren. Theraplay trainingen worden inmiddels in 36 landen gegeven. Wereldwijd zijn er 60 gecertificeerde Theraplay-trainers, 2 daarvan zijn verbonden aan De Theraplay Academie in Nederland.