Opleiding tot Theraplay Coach, deel 1 (basiskennis)

Om een Theraplay behandeling te kunnen geven is het van belang dat je een grondige  kennis hebt van de methode en de achterliggende filosofie en dat je de vaardigheden goed beheerst.

De 1 jarige opleiding tot Theraplay Coach geeft jeugdhulpverleners met een relevante  HBO of WO achtergrond en registratie bij de SKJ en/0f lidmaatschap van de beroepsverenigingen NVO, NIP, NVRG of FVB  een basis om te werken met ouders en kinderen met ‘milde tot matige’ problematiek.

De opleiding bestaat uit 3 delen:  basiskennis (deel 1), ervaring opdoen onder supervisie (deel 2) en themadagen om kennis en ervaring te integreren (deel 3).

Deel 1 van de opleiding start met 4 dagen intensieve training. Als deelnemer krijg je in die eerste dagen een goed beeld van wat een Theraplay behandeling inhoudt en wat het een gezin kan bieden. Naast theoretische en praktische kennisoverdracht over Theraplay met presentaties en videomateriaal, wordt er veel geoefend op elkaar. In deze dagen wordt je voorbereid om met elementen van de Theraplay methode van start te gaan met cliënten binnen je eigen werkomgeving. In deel 2 en 3 wordt je vervolgens een jaar lang begeleid bij de gezinnen waar je elementen van Theraplay gaat inzetten.

Heb je eerder al de Training  Level 1 Theraplay & MIM gevolgd? Dan krijg je vrijstelling voor dit eerste deel en kun je je meteen opgeven voor deel 2 en deel 3.

Keuze in locatie: Dit najaar (2023) wordt de training ofwel in Heiloo (Noord Holland) verzorgd, ofwel in de Algarve (Portugal)

In Heiloo verzorgt Marike Obdam de training, in de Algarve Bettie Sleeuw. Beide trainingen zijn in het Nederlands.

Kies je voor training in de Portugal, dan kies je voor een unieke Theraplay ervaring. Je bent echt even helemaal uit je dagelijkse beslommeringen en wordt gedurende 4 aaneengesloten dagen ‘ondergedompeld’ in de Theraplay methode. We hebben in de Algarve onze eigen locatie en tijdens je verblijf is alles verzorgd. Alleen je vlucht naar Faro moet je zelf boeken. Deel 2 en 3 van de opleiding volg je in Nederland.

Kies je voor een training in Nederland dan wordt je ontvangen in de Cultuurkoepel in Heiloo. Een prachtige locatie, waar je zowel deel 1 als deel 3 van de training volgt. Ook hier wordt je goed verzorgd tijdens de training. Deze dagen worden kort achter  elkaar gegeven, zodat je snel daarna aan de slag kan.

Inhoudelijk zijn de trainingsdagen hetzelfde. De volgende onderwerpen aan de orde:

Dag 1

* Ontstaan van Theraplay en de wetenschappelijke onderbouwing ervan.

* De vier dimensies: Structuur, Betrokkenheid, Verzorging, Uitdaging.

* De MIM: aan de hand van een voorbeeldcasus doorlopen we alle stappen die genomen worden om de ouder-kind-interactie in kaart te brengen.

Dag 2

* Vervolg MIM-analyse

* Terugkoppeling van bevindingen vanuit de MIM aan ouders.

* Het verloop van een behandeling aan de hand van dezelfde casus.

Dag 3

* Werken met ouders, in en buiten de ouder-kind-speelsessies

* Theraplay & trauma

* Omgaan met weerstand

* Theraplay met tieners

Dag 4

* Theraplay in de thuissituatie

* Theraplay met bijzondere doelgroepen

* Omgaan met overdracht en tegenoverdracht

* Rollenspel ter voorbereiding op het inzetten van Theraplay in je  eigen praktijk/werkomgeving.

Data en kosten: 

De 1 jarige opleiding bestaat uit 3 delen. De hieronder genoemde prijs is dus voor het geheel: 7 dagen training (4 in deel 1, 3 in deel 3), 4 uur individuele supervisie en 6 uur groepssupervisie.

Start in de Algarve: 26-27-28-29 september 2023. Supervisie op afspraak. Deel 3 in Woerden op 15 januari, 5 april en 28 juni 2024. Kosten: € 2650,-  inclusief 4 overnachtingen in eigen kamer met eigen badkamer (aankomst op 25 september), alle maaltijden en drankjes, vervoer van en naar vliegveld Faro. Klik hier voor de informatiefolder.

Start in Heiloo: 31 oktober, 3-16-17 november 2023. Supervisie op afspraak. Deel 3 eveneens de Cultuurkoepel in Heiloo: 5 februari, 24 mei en 6 september 2024.  Kosten € 2550,-, Lunch en drankjes tijdens de training inbegrepen. Klik hier voor de informatiefolder.

Nog vragen? Neem gerust contact op. Mail :  info@theraplay.nl   of bel:  06 53277611