Level 2 (verdiepende training)

Level 2 Theraplay & MIM Training ( 3-daagse vervolgtraining)

Deze training is te volgen nadat je de Level 1 training hebt gedaan en enige ervaring hebt opgedaan. De training is een verplicht onderdeel voor het certificering programma voor Theraplay®Practitioner. Voor de certificering als Theraplay®Coach is de training niet verplicht, maar zeker wel zinvol. Aangeraden wordt om eerst te starten met supervisie, dit is echter niet verplicht. Het is wel van belang dat je al enige ervaring hebt opgedaan met (elementen van) Theraplay. Je hoeft het eerste supervisieblok nog niet afgerond te hebben om deel te kunnen nemen. De training bestaat uit 3 dagen, waarvoor je je desgewenst ook apart kunt inschrijven.  Elke dag diepen we  een of meerdere onderwerpen uit. 

Voor wie?

De Level 1 training is bestemd voor jeugdhulpverleners die ervaren zijn in het werken met kinderen en hun ouders: (ortho)pedagogen,  (kinder & jeugd)psychologen,  (consultatiebureau)artsen, psychiaters, speltherapeuten, systeemtherapeuten, maatschappelijk werkenden, pleegzorgmedewerkers, gezinsvoogden e.d. Deelnemers moeten de Level 1 Training gevolgd hebben (minimaal 4 maanden ervoor).

Onderwerpen die aan bod komen:

Dag 1

Op dag 1 gaan we dieper in op het gebruik van de 4 Dimensies en de MIM… je krijgt korte fragmenten van allerlei MIM-opdrachten te zien en in de middag analyseren we samen een wat complexere MIM, op een manier die aanvullend is op de manier die je geleerd hebt bij de Level 1 training. Uiteraard is er ruimte voor jullie inbreng en gaan we af en toe oefenen in kleine groepjes. 

Dag 2 

Deze dag staat vooral in het teken van het werken met ouders, een steeds belangrijker wordend onderdeel van de Theraplay behandeling. We bespreken hoe je al in de intake meer gerichte informatie kunt verzamelen en hoe je het reflectieve functioneren en de sensitiviteit naar het kind bij de ouders kunt stimuleren. We gaan in op het belang van de eigen gehechtheidsgeschiedenis van de ouder en oefenen met een zelfreflectie-vragenlijst.  Verder komen aan de orde: het inzetten van de oudersessie, wel of geen co-therapeut, overdracht en tegenoverdracht in de sessies en wanneer en hoe we de ouder in de behandeling betrekken, wanneer we gaan afronden. 

Dag 3

Op dag 3 is het centrale thema Trauma; de impact van het vroege, complexe trauma op het kind en de gehechtheidsrelatie. De “Theraplay manier” om daarmee om te gaan in de behandeling: welke aanpassingen doe je als je een getraumatiseerd kind (en/of getraumatiseerde ouder) in behandeling neemt. Hoe ga je om met angstige, ontregelde en/of boze kinderen in de sessie. In de middag hopen we ook nog tijd te hebben om in te gaan op het werken met adolescenten. 

We oefenen de Theraplay-technieken met een korte herhaling van de ‘basic activiteiten’ en uitbreiding naar andere spelletjes die je kunt inzetten met verschillende doelen. 

We proberen je verder bewust te maken van de andere/ unieke rol die je als therapeut inneemt ten opzichte van je cliënten. Er is ruimte in het programma om in te gaan op specifieke vragen van de groep, daarover zullen we je van tevoren benaderen. 

 

Kosten:        Amersfoort: € 900*                        Algarve: € 1150 (incl. verblijf)

Alle trainingen zijn inclusief reader, lunch en accreditatie, de training in de Algarve is ‘all inclusive’  (overnachtingen*, alle maaltijden & drankjes, transfer van en naar luchthaven Faro). Jij regelt alleen je vlucht, de rest doen wij!

* * Overnachtingen zijn op basis van een gedeelde 2 persoonskamer, tegen bijbetaling van € 32,50 per nacht slaapt u alleen op de kamer.

 

Accreditatie:

Accreditatie is toegekend door: 

  • NIP/NVO : 21 uur.  K&J / OG opleiding diagnostiek 3,5 uur, behandeling 7 uur.   K&J herregistratie:  21 uur. ID 195388 
  • NVRG: 24 accreditatiepunten. Onder nummer ID 254511
  • Register Vaktherapie:  39 uur

Literatuur:

  1. Theraplay, gehechtheid tussen ouders en kinderen verstevigen door spel. Phyllis Booth & Ann Jernberg.  Uitgeverij Hogrefe.  We gaan ervan uit dat je dit boek al bestudeerd hebt voor de Level 1 training. Altijd goed om opnieuw te lezen, met name hoofdstukken 2,3 en 6.
  2. USB-stick met diverse verdiepende artikelen, als achtergrondinformatie en theoretische onderbouwing.
  3. Op de eerste dag van de training ontvangt u een reader met Nederlandse en Engelstalige artikelen.

De reader en een USB stick zijn bij de training inbegrepen.

Studiebelasting:

Training: De 3 trainingsdagen zijn van 9.30 uur tot 17.30 uur met een lunchpauze van 1 uur. (21 uur training)

Literatuur: de reader bevat diverse artikelen. Het advies is om het Theraplay boek opnieuw te lezen. 

Eindopdracht: U dient een casusbeschrijving in te leveren na afloop van de training.

Certificaat: 

U ontvangt een certificaat van het Amerikaanse Theraplay Institute indien u minimaal 90% van de tijd aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg heeft afgerond. 

Inschrijving:

Om in te schrijven en een datum te kiezen,  klik op ‘agenda’.  Voor meer informatie neem contact op met Bettie Sleeuw