Opleiding tot Theraplay Coach 2024

De opleiding tot Theraplay Coach bestaat uit

 • Trainingsdagen, in totaal 42 uur, waarvan een intensief blok bij de start van de training en vervolgens losse dagen verdeeld over het opleidingsjaar.
 • Werkervaring en  supervisie. Tijdens dit jaar doe je in je eigen werkomgeving ervaring op met tenminste 2 gezinnen (40 sessies). Tijdens individuele supervise en groepssupervisie  breng je videobeelden van jouw behandelingen in

 

Toelatingseisen:

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding heb je een relevante HBO of WO opleiding afgerond en ben je geregistreerd bij een beroepsvereniging die bij jouw opleiding en werkveld past. (bijvoorbeeld NIP, NVO, SKJ, NVRG of FVB). Daarnaast ben je werkzaam in de jeugdhulpverlening, waarbij je werkt met kinderen en hun ouders.

Gedurende de opleiding is het noodzakelijk dat je tenminste twee gezinnen in eigen jouw werkomgeving een Theraplay behandeling kunt bieden. (minimaal 40 sessies, incl. MIM en oudergesprekken).

Je werkgever, maar ook de gezinnen die je in behandeling neemt, dienen ervan op de hoogte te zijn dat je in opleiding bent en geven schriftelijk akkoord dat je de videobeelden van de sessies mag inbrengen in de individuele – en groepssupervisies.

Hierbij een voorbeeld van het toestemmingsformulier voor je leidinggevende.  Toestemmingsbrief Leidinggevende AVG  

De ouders/wettelijk vertegenwoordigers tekenen een verklaring die je in je eigen dossier bewaard.

Literatuur

 • The Practitioner’s Guide to Theraplay   in het Engels. ISBN 9781785922107 december 2019.  (zelf aan te schaffen of lenen van collega)
 • Werkboek opleiding tot Theraplay Coach. Deze is bij de training inbegrepen en ontvang je op de eerste trainingsdag
 • Artikelen, documenten en PPsheets op onze digitale werkomgeving. (Nextcloud)

Studiebelasting: naast de trainingsdagen, supervisie- en werkervaringsuren neemt het lezen van het boek (335 blz) tijd in beslag. De voorbereiding van de supervisie (casuïstiek beschrijving en uitwerking van de sessie) neemt gemiddeld 2-5 uur per supervisie in beslag. Daarnaast dient rekening gehouden te worden met de voorbereiding en uitwerking van de sessies en ouder-kind-interactie observaties. Per sessie van 45 minuten moet je rekening houden tenminste 45 minuten extra tijd voor voorbereiding en terugkijken van de video opnames.

Accreditatie: onder nummer ID 505376:  NIP/NVO: 42 punten. NVRG: 40 punten. Register vaktherapie: 75 punten onder nummer ID 539898. Omdat de opleiding accreditatiepunten heeft bij NIP/NVO worden er automatisch ook accreditatiepunten voor SKJ verstrekt. Deze dien je echter zelf aan te vragen.

Op dit moment is er nog ruimte bij de volgende opleidingen:

Trainingsbijeenkomsten in de Algarve (14-19 april 2024) en themadagen in Woerden,  training verzorgd door Bettie Sleeuw 

 • Start: geheel verzorgd verblijf in de Algarve. Training verdeeld over 5 dagen, zodat er ‘s middags vrije tijd is om de omgeving te ontdekken.
 • Drie themadagen in Woerden: juni en  september 2024,  januari 2025
 • Online supervisie op afspraak en online groepssupervisie in overleg met deelnemers in de periode mei 24 – maart 25
 • Afhankelijk van het aantal deelnemers zal de supervisie verdeeld worden over verschillende supervisors en zal de supervisie in subgroepjes plaatsvinden
 • Kosten € 2650, zijn incl. verblijf op basis van halfpension (vlucht en lunch zelf regelen). Desgewenst kun je in termijnen betalen. De Theraplay Academie is vrijgesteld van BTW, vanwege de CRKBO registratie.
 • Klik hier voor meer specifieke informatie of voor inschrijven.

Nog vragen?   neem contact op via  info@theraplay.nl